Thursday, October 8, 2009

PMR DAH TIBAAAHari ni tanggal 07 Okt 09 merupakan hari pertama perjuangan yang harus ditempuhi oleh pelajara-pelajar tingkatan tiga iaitu Peperikaan PMR. Pelbagai wajah dan reaksi dapat dilihat mewarnai wajah-wajah mereka. Bagi pelajar 3kaa n 3rk sudah pasti wajah-wajah yakin yang disulami perasaan gusar menyelubungi diri mereka. Keadaan ini biasa dihadapi oleh pelajar-pelajar CEMERLANG, disamping demam peperiksaan, mereka juga menghadapi sedikit tekanan untuk merealisasikan TARGET masing-masing (mudah-mudahan mereka diberikan kekuatan dan ketabahan he…he…he…). Bagi segelintir pelajar 3b n 3c terutamanya pelajar-pelajar lelaki mereka seolah-olah tidak terkesan apa-apa, wajah-wajah poyeE n blerr terlihat pada rona wajah-wajah mereka.
Sebelum peperiksaan bermula mereka berkumpul di depan dewan. Sedikit taklimat diberikan oleh guru yang bertugas. Selepas itu setiap guru kelas mengedarkan topeng kepada setiap pelajar dan beberapa orang guru pula bertindak mengukur suhu badan pelajar (arahan daripada kementerian pelajaran Malaysia agar setiap pelajar bebas dari jangkitan H1N1 selsema babi).
Selepas semua selesai, tuan pengetua iaitu Tuan Haji Soryahidayat mengambil kesempatan untuk memberi sedikit peringatan dan kata-kata peransang kepada semua pelajar. (semoga kata-kata peransang dari Tuan Pengetua akan menjadikan azimat yang berguna kepada para pelajar dan seterusnya akan mencetuskan satu semangat yang luar biasa bagi mereka menghadapi peperiksaan nanti). Selepas itu wakil peajar (mohd nazrin) tampil untuk bacaan doa. (Semua pelajar nampaknya khusuk mengaminkan doa yang dibacakan itu). Mereka semua dibenarkan masuk ke dewan peperiksaan apabila mendapat kebenaran dari ketua pengawassss …. ( kontroversiiiii………. Ha… ha… ha…)

Untuk anak-anak didikku semua ALL DA BESTTTTTT

MAY ALLAH BLESS YOU ALL

Tuesday, October 6, 2009

Majlis Bacaan Yaasin & Restu Ilmu Pelajar-Pelajar PMR


Hari ini tanggal 6 Oktober 2009, SMK seri Kampar telah mengadakan Majlis Bacaan Yaasin Dan Restu Ilmu bagi pelajar-pelajar yang akan menduduki peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) yang akan bermula esok. Majlis seperti ini merupakan rutin tahunan yang dianjurkan oleh pihak sekolah dalam usaha terakhir untuk memberi suntikan semangat kepada para pelajar disamping memohon pertolongan kepada Allah agar anak-anak didik semua akan mendapat kejayaan yang cemerlang. Insya Allah...
Majlis dimulakan dengan taklimat disampaikan oleh cikgu Harun.( Satu benda yang aku salut dengan cikgu harun nie, dia senang untuk menolong bila sesape minta tolong, cuma sabar le sikit dengan sikap dia tu (tut... tut...tut...ha ha ha)pokoknya dia ni jenis yang baik laaa. Pengalaman aku bekerja dengan dia membuatkan aku tak kisah dengan sikap dia, yang pentinga apa saja masalah yang aku hadapi, cakap je kat cikgu Harun, Insya Allah settleee he..he..he...) Banyak perkara yang beliau peringatkan kepada para pelajar. Kelihatan semua pelajar tekun mendengar taklimat tersebut, meskipun ada le beberapa orang student yang tak fokus terutamanya pelajar 3B n 3C. Biasa le dalam dewan yang memuatkan ramai pelajar agak sukar untuk membuatkan mereka diam dan patuh pada arahan.
Selepas selesai taklimat cikgu Harun, maka agenda kedua akan dimulakan iaitu majlis bacaan Yaasin, sebelum tu cikgu Harun mengambil kesempatan menerangkan tujuan majlis bacaan Yaasin ini kepada para pelajar, after that cikgu Harun telan menjemput aku untuk megetuai Majlis bacaan Yaasin.(Majis bacaan yaasin ini merupakan majlis kali kelima sesuai dengan takwim sekolah). Selepas mengucapkan salam kepada semua pelajar (rasanya aku tak perlu bagi taklimat coz cikgu Harun dah bercakap panjang lebar dah tadi), aku terus saja memulakan program ini - Selepas selesai bacaan Yaasin yang diakhiri dengan bacaan doa selamat, aku serahkan semula mic itu kepada cikgu Harun. (aku benar-benar berharap agar anak-anak didikku akan dibukakan pintu hati oleh Allah dan dijernihkan minda mereka agar dapat menghadapi dan menduduki peperiksaan dengan yakin dan penuh komitmen yang tinggi untuk berjaya.)
Majlis diteruskan dengan taklimat disampaikan oleh kaunselor sekolah iaitu Cik Aqilah Bt. Mohamad Amin. Taklimat kaunselor berkisar tetang perancagan pelajar untuk menghadapi peperiksaan - sebelum, semasa n selepas peperiksaan. Para pelajar juga diingatkan agar menjaga hubungan baik dengan Allah, Ibu bapa, guru-guru, kawan-kawan n semua mereka yang berhungan dengan kehidupan mereka, kerana inilah merupakan kunci untuk menggapai sebuah kejayaan.
Selepas tu taklimat disampakan oleh cikgu Rosliza merangkap penyelaras tingkatan tiga. Banyak hal-hal yang berkaitan dengan peperiksaan diperingatkan - disiplin, keselamatan diri, pakaian n banyak le termasuklah perancangan yang perlu dibuat oleh pelajar seandainya ada hal-hal emergency (kebetulan sekarang ni kat Kampar hujan biasa terjadi waktu pagi, so diorang mesti elert dengan situasi yang macam ni.)sehingga boleh menjejaskan keadaan mereka semasa menduduki exam.
Selepas tu majlis menjemput cikgu Nizam ( PK Ko-Kurikulum ) mewakili pihak pentadbir untuk memberikan ucapan - ucapan ringkas tapi penuh dengan nasihat.
Majlis diakhiri majlis restu ilmu - semua pelajar beratur n bersalaman sambil bermaaf-maafan mohon dihalalkan segala ilmu yang dicurahkan kepada mereka selama ini- majlis dimulai dengan para pelajar 3kaa, dikuti 3rk, 3A,3B n di akhiri dengan 3C. Situasi sedih mula menyelubungi perasaan masing-masing baik para pelajar, mahupun para pendidik mereka (terutama kaum hawa la yang terisak-isak huh.. huh...huh..., kalu yang laki nampak keringgg jee), biasa la orang perempuan ni jiwanya lembut n mudah tersentuh, orang lelaki pula bukan tak sedih, tapi tak tunjuk sedihnya tu, tahu kenape...hilang le machonya tu....ha ha ha...
Satu benda yang aku perasan ada segelintir pelajar seolah-olah tak biasa bersalam n cium tangan + peluk cikgu ni (seolah kekok bagi mereka). Mungkin mereka tak biasa buat kat rumah. Benda berlaku secara nature,kalu biasa diamalkan dalam kehidupan seharian maka perasaan canggung tu tak akan wujud (kesian diorang, tak pe la latih latihkan diri tu ok...)
Selepas majlis restu ilmu maka berakhirlah majlis hari ini, disebabkan waktu balik masih panjang lagi para pelajar diarahkan untuk terus berada di dewan. Cikgu yang menguruskan mereka sume ni dipertanggungjawabbkan kepada cikgu Rosli...cecikgu yang lain termasuk aku terus menyuraikan diri menuju ke bilik guru...waktu saat tu menunjukkan pukul 12:25 noon.
12:30 aku meneruskan rutinku iaitu masuk ke kelas 2RK...lucunya... macam ada yang tak kena dengan diorang....tapi aku tahu kenape....biasaklahhh....
ngajarrrrrrrrrr macam biasaaaaaaaaaaaaa......

Sunday, October 4, 2009

Larian Hari Guru Sedunia 2009


Tarikh : 4 Oktober 2009
Tempat : SK Sentosa Kampar
Masa : 8:30 - 12:30
Anjuran : NUTP Perak

Aku merupakan salah sorang peserta yang mengambil bahagian dalam larian tersebut. Disamping tu ada beberapa orang cikgu dari SMK Seri Kampar yang turut berpartisipasi dalam larian ini iaitu Mr.Au, cikgu Asimah,cikgu Roshidah,cikgu Lai n cikgu Yap. Maknanya kami berenam ni dengan kata lainnya wakil sekolah lah kunun kununnya.
Aku sampai kat SK Sentosa kira-kira pukul 8:10 pagi. Aku terus ke tempat pendaftaran peserta n terjumpa dengan cikgu Asimah n cikgu Shidah, rupa-rupanya mereka lebih awal sampai (ekspresi wajah keduanya nampak excited sangat nak berlari). Selepas chit chat sikit dengan diorang aku terus ke kaunter pendaftaran.
Selepas mendaftar aku terus melemparkan pandanganku kesetiap sudut mencari cecikgu lelaki yang aku kenal. Bukan pe..senanglah nak bersembang n tak le mati kutu nanti. Tetiba terpandang cikgu Yap n cikgu Lai melambai kearahku. Aku terus membalas lambaian itu n "greet hai"...aku terus melangkah kearah mereka n menyapa mereka sambil bertanya cecikgu lelaki sekolah kami yang ikut serta dalam larian ini. Kata mereka : Ada...tadi ada Mr. Au...tapi tak tau lea ke mana (dalam slang cinanya...).
Aku terus mencari tempat duduk yang masih kosong. Selepas melabuhkan punggung, aku terpandang Mr.Au berada di "takraw court",bukan main lagi tekunnya beliau sedang melakukan stretching. (Dalam hatiku terdetik "amboi amboi kelasnya Mr.Au ni bukan main lagi buat persediaan he he he....)
Sememangnya stretching amat penting apabila kita mahu bersukan bagi mengelakkan kecederaan otot-otot kita. Aku sendiri belum buat ape-ape lagi sebagai persediaan untuk berlari nanti (sepatutnya sebelum datang tadi aku perlu buat sedikit regangan kat rumah, tapi disebabkan sibuk dengan kerja yang tak le penting, aku terlupa la...bangun tu dah awal dah tapi selepas solat subuh n buat rutin biasa selepas subuh aku terus ngadap komputer berinternet n sambil-sambil menonton rancangan kegemaranku saat ni la "Tanyalah Ustaz". Biase la bila ngadap komputer tu lupe segala, tekunnn la tuu...sedar sedar dah 7:55 - terus bersiap n meluru kesini - tu tak sempat stretching tuuuuuu).
Nasib baik larian masih belum bermula lagi n aku mengambil kesempatan untuk membuat renggangan apa yang patut (kebetulan bangku aku duduk tu kosong n boleh la aku lunjurkan kedua kaki aku he he he...).Sempat la bongkok-bongkokkan badan sambil melunjurkan kedua kaki aku...so ok la buat ubat...tak la kejang ototku nanti (mudah-mudahan). Tetiba Mr. Au muncul n kami sembang skit n kami berfoto sama-sama.
Sekitar 8:50 larian akan dimulakan. Peserta perempuan dipanggil ke garisan permulan untuk dilepaskan terlebih dahulu. Permulaannya di perkarangan (pintu pagar) SK Sentosa. Selepas beberapa minit peserta perempuan dilepaskan pihak penganjur memanggil peserta lelaki untuk berada di garisan permulaan untuk dilepaskan. Aku n semua peserta lelaki dengan gaya seorang atlit melangkah yakin menuju ke tempat permulaan (dalam kepala aku berkira-kira apa strategi nak buat untuk menang he he he). Pelepas menyampaikan sedikit taklimat ringkas, kami diingatkan untuk bersedia, selepas tu kedengaran letupan pistol yang menandakan larian bermula.
Aku berlari dengan penuh confident (rasa rasa boleh laa). Laluan sejauh 5 km melalui perumahan n sekitar UNITAR - berakhir di perkarangan sekolah SK Sentosa. Setelah 2km berlari aku dah terasa penat sangat (mungkin dah lama tak berlari... ya la sebulan puasa n lepas raya, ni le pertama kali berlari jarak jauh, sebelum ni aku selalu jogging gak kat kompleks rakan muda kampar (setakat lari 5km tu biasa le he he he). Tapi hari ni terasa sangat tak laratnya.
Selepas separuh larian aku ambil keputusan berjalan je la cos tak tahan sangat penatnya tu meskipun check point pertama tu tak la jauh sangat...aku terus berjalan n kadang-kadang berlari - and da last sampai la kat check point yang pertama - pegawai kat check point pun menyerahkan riben sebagai tanda yang aku berlari mengikut laluan yang diwajibkan kepada setiap peserta larian.
Aku teruskan larian ku menuju ke check point kedua, tiba-tiba sorang cikgu menyapa aku n kami terus berjalan sama-sama, apa lagi terus kami ngombrol-ngombrol sambil jalan-jalan (so hilang dah hasrat nak menang... lagipun aku dah ketinggalan agak jauh berbanding mereka yang mendahului larian itu, tujuan sekarang hanya satu je iaitu menamatkan larian tu). Bukan apa kalu tak dapat menamatkan larian, al maknanya aku tak dapat le mendapatkan t-shirt dari pihak penganjur (syarat pihak penganjur t-shirt akan diberikan setelah peserta dapat menamatkan larian mereka) - seketika sampai ke check point kedua - ambil riben kedua - teruskan larian.
Aku teruskan larian aku n akhirnya aku sampai jugak ke garisan penamat (penatnyaaaa). Sesampainya aku di garisan penamat aku diberikan kad nombor kedudukan peserta n selepas itu aku terus kekaunter pendaftaran untuk melapor diri n ambik no cabutan bertuah, tapi yang paling penting aku kesana ialah menyerahkan riben kuning n mendapatkan t-shirt ha ha ha....
Sekitar dalam pukul 11.00 pagi majlis penutupan n penyampaian hadiah dan cabutan bertuah dimulakan - semua pemenang dapat hadiah masing-masing - lepas tu acara cabutan bertuah dijalankan - aku sama seperti orang lain mengharapkan diri aku bertuah hari ni - tapi harapan aku tu hanya harapan saja cos aku tak bertuah ari ni (tak dapat la hadiah tu...)
Sekitar jam 11.30 majlis bersurai, sebelum tu semua peserta larian diminta mengambil makanan tengah hari di kantin. Selepas mengambil makanan kami sebagai wakil SMK Seri Kampar bergambar beramai-ramai. Gambar ni penting sebagai bukti kami ikut berpartisipasi dalam setiap acara yang dianjurkan oleh NUTP....
Balik rumah...rehatkan diri - rasanya larian ni memberi banyak pengalaman untuk aku - lepas settle sume n selepas solat zuhur, aku masuk bilik n tidurrrrrzzzzzzz.....

p/s : ni posting aku yang pertama he he he.....banyak kekurengannya...maklummm